“ОТК-Сервіс” працює під час війни. 5 % з кожного оформленого протоколу ми перераховуємо на потреби ЗСУ. Разом до перемоги! Список працюючих ВЛ

218 Лабораторий
Замовити послугу
ГоловнаНовиниПодатки на авто в Україні у 2022 році

Новини

Податки на авто в Україні у 2022 році

У 2022 році на автомобілістів України чекає дуже багато нововведень. Йдеться як про нову політику штрафів за порушення правил дорожнього руху, повернення обов’язкового техогляду, так і нові податки на авто.

Нові податки на авто у 2022 році.

Одним із найбільш обговорюваних в Україні зараз є законопроект №5600, у якому йдеться про новий податок на розкіш. Раніше під дію цього податку потрапляли наші співвітчизники, у власності яких перебували нові авто не старше 5 років, вартість яких перевищувала 375 прожиткових мінімумів. У гривнях це становило близько 2,5 млн. Податок у 25 тис. грн. необхідно було виплачувати раз на рік.

Наразі ж законодавці України ухвалили рішення про зниження порогового значення вартості автомобіля до 200 мінімалок, що у гривнях складе близько 1,25 млн. грн. Таким чином, до розряду предметів оподатковуваної розкоші тепер потрапляють не лише машини преміум класу, а й нові авто середнього цінового сегмента, яких в Україні дуже багато. Облікова ставка податку збереглася у розмірі 25000 грн із щорічною оплатою.

Ще один скандальний законопроект передбачає запровадження у 2022 році в Україні нового податку у розмірі 18% при покупці квартири чи автомобіля, якщо покупець не пояснить джерело коштів для такої покупки. За задумом законодавців, податкова порівнюватиме вартість покупки з наявними у людини доходами, і якщо на запит податковий покупець не зможе пояснити звідки у нього гроші, то йому доведеться сплатити 18% податок з цієї суми.

А з якими податками в Україні стикаються автомобілісти зараз, при купівлі чи продажу авто?

Податок на покупку авто

Розмір податків у 2022 в Україні при покупці авто безпосередньо прив’язаний до прожиткового мінімуму

  • Пенсійний фонд (3-5%). Ставка податку залежить від ціни автомобіля та не поширюється на осіб з інвалідністю або у випадку, якщо авто отримано у спадок відповідно до чинного законодавства України. Так, якщо вартість авто не перевищує 165 мінімалок, то податок становитиме 3%, до 290 мінімумів – 4%, все що понад – 5% оподаткування.
  • За першу реєстрацію ТЗ в Україні. Ця сума залежить від вартості авто, ставки митного збору, висновків експертної служби та інших документів.
  • Транспортний податок. Він же податок на розкіш, про яку йшлося вище (набирає чинності за вартості авто більше 200 прожиткових мінімумів, для автомобілів не старше 5 років). Цей податок має бути виплачений протягом 60 днів з моменту набуття прав володіння, інакше ж до цієї суми додається 10% штрафу за прострочення. Цей податок в Україні сплачується щорічно і якщо людина володіє декількома автомобілями, які підпадають під цю категорію, то на кожне таке авто податок сплачується окремо.

Окремо варто згадати про пільги, передбачені в Україні для електромобілів. Так, сьогодні електромобілі звільнені від оплати акцизного збору при ввезенні в країну. І до 2029 року в Україні діють законодавчі норми, які звільняють такі авто від сплати податку до пенсійного фонду (від 3% до 5% вартості авто) при його першій реєстрації.

Податок на продаж авто

При нарахуванні податку при продажі авто в Україні ключове значення має те, який за рахунком ТЗ продається в рамках одного року. Якщо людина продає протягом року один автомобіль, мотоцикл або інше ТЗ, то він не сплачує жодного податку з отриманої суми. Податок під час продажу другого авто становитиме 5% від його вартості та 1,5% військовий збір.

Продаж третього авто, спричинить вже 18% податку і ті ж 1,5% військового збору.

Читати далі

Заборонено позначати навчальний транспортний засіб буквою “У”

Набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України №1128  "Про внесення змін до Правил дорожнього руху". Цей документ вносить зміни до термінології, що використовується для позначення навчальн...

Податки на авто в Україні у 2024 році

З 1 січня 2024 року в Україні затверджено ряд податків на авто з певними нововведеннями, що свідчить про динаміку податкової політики в Україні. Пропонуємо розглянути їх більш детально. Нові подат...

    Приєднуйтесь

    Будьте в курсі останніх акцій та новин